Szukaj na tym blogu

TARTA LIMONKOWO-KAJMAKOWA (bez pieczenia)




Taaak, limonkowo-kajmakowa! Co to może być? Śpieszę z wyjaśnieniem :) Limonka kojarzy mi się z letnim chłodząco-orzeźwiającym smakiem lemoniady. Bardzo lubię takie cytrusowe smaczki, szczególnie wakacyjną porą. Kajmak, czyli masa krówkowa, to już smak z drugiego bieguna kubków smakowych i moja większa miłość, powiedzmy całoroczna ;) 

Razem tworzą zaskakujące połączenie, które po prostu trzeba spróbować! Zachwyci niejedno podniebienie :) 



SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm):

  • 100 g masła
  • 160 g herbatników
  • 250 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem typu Philadelphia)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml soku z limonki
  • puszka masy kajmakowej, u mnie o gramaturze 460 g
  • śmietan-fix (opcjonalnie)
DO DEKORACJI:
  • kilka listków mięty
  • dowolne owoce
PRZYGOTOWANIE:
  1. Masło rozpuść. Herbatniki rozdrobnij w melakserze (możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem). Następnie dodawaj stopniowo płynne, roztopione masło i dobrze wymieszaj. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż masę herbatnikową, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby spód stał się stabilny.
  2. Mascarpone, sok z limonki i masę kajmakową ubijaj do połączenia składników. Na koniec dodaj śmietankę i ewentualnie śmietan-fix. Ubij.
  3. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie udekoruj miętą i owocami.
Słodkości ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz