Szukaj na tym blogu

LETNIA TARTA OWOCOWA


 


Tarty należą do moich ulubionych ciast letnich  są łatwe w wykonaniu, pięknie się prezentują i obłędnie smakują :) Czego więcej można chcieć od deseru? ;) (Polecam przygotować dzień przed podaniem)


SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD:

  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)
MASA MASCARPONE:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix (opcjonalnie)
DODATKOWO:
  • owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem. Dodaj kawałki zimnego masła oraz sól. Posiekaj je nożem wraz z mąką. Dodaj żółtka i szybko zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto nie będzie zwarte, dodaj łyżkę lodowatej wody i powtórnie szybko zagnieć. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Formę do tarty o średnicy 24 cm (może być i większa  ja robię w takiej 32 cm z Ikei i świetnie wychodzi) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami folii na wielkość formy. Zdejmij jedną część folii i włóż ciasto do formy, dobrze dociskając, ale nie odrywając folii. Nadmiar odetnij nożem. Ponownie włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Kolejno zdejmij folię, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut do zrumienienia. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  4. Śmietankę zmiksuj z mascarpone do uzyskania gęstej masy. Dodaj cukier puder i śmietan-fix (jeśli uważasz, że krem wymaga wzmocnienia).
  5. Wyłóż masę na kruchy spód, udekoruj owocami i wstaw do schłodzenia.
W sytuacji braku zapasu czasu nie chłodzę w ogóle ciasta. W normalnej, kiedy goście nie są jeszcze w progu, zwykle też pomijam to drugie chłodzenie. Nie ujmuje to smaku ;)

Wszystkiego najsłodszego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz