Szukaj na tym blogu

SOCZYSTY SCHAB W SOSIE POROWYM

Pyszny schab w sosie porowym




Składniki:

  • około 1 kg schabu
  • 1 średni por
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i liść laurowy


Przygotowanie:
  1. Schab oczyścić, pokroić w ok. 3 cm paski. Przygotować 1,5 litra wody. Dodać 1 małą łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Mieszać do momentu aż sól się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny.
  2. Cebulę opłukać, pokroić w talarki. Pora opłukać i pokroić w talarki. Pora z cebulą przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  3. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przetykać porem i cebulą. Wszystko zalać śmietaną.
  4. Piec pod przykryciem 1 godzinę 45 minut w temp. 200 stopni. Następne zdjąć przykrycie i piec jeszcze 15 minut.
Pyszne danie mięsne na weekendowy obiad :)

Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz