Pyszny schab w sosie porowym |
Składniki:
- około 1 kg schabu
- 1 średni por
- 1 średnia cebula
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i liść laurowy
Przygotowanie:
- Schab oczyścić, pokroić w ok. 3 cm paski. Przygotować 1,5 litra wody. Dodać 1 małą łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Mieszać do momentu aż sól się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny.
- Cebulę opłukać, pokroić w talarki. Pora opłukać i pokroić w talarki. Pora z cebulą przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Schab włożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przetykać porem i cebulą. Wszystko zalać śmietaną.
- Piec pod przykryciem 1 godzinę 45 minut w temp. 200 stopni. Następne zdjąć przykrycie i piec jeszcze 15 minut.
Pyszne danie mięsne na weekendowy obiad :)
Smacznego! ;)
Smacznego! ;)
Ciekawy przepis! musi być pyszny taki schabik
OdpowiedzUsuńProsty, tani - a jaki smaczny! Robilam tydzien temu w wekend - super wyszedl!:)
OdpowiedzUsuń