Szukaj na tym blogu

TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Tagliatelle to zdecydowanie mój ulubiony makaron, a w połączeniu ze szpinakiem, który wręcz uwielbiam, tworzy danie idealne ;)

Składniki (1 porcja):
  • makaron tagliatelle pełnoziarnisty lub zwykły (4 gniazdka)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • szpinak (świeży - 3 garście lub mrożony - pół opakowania)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 


Wykonanie:
  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Pierś skroić, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę. Po czym smażyć na 1 łyżeczce rozgrzanego masła klarowanego.
  3. Rozgrzać 2 łyżeczkę masła klarowanego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać szpinak, podlać odrobiną wody, jeśli to konieczne, i dusić wszystko przez kilka minut. 
  4. Dodać usmażonego kurczaka i jogurt grecki lub śmietanę. Wymieszać wszystko i doprawić wg uznania.
  5. Podawać razem z tagliatelle.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz