Szukaj na tym blogu

SPAGHETTI BOLOGNESE wersja light

Spaghetti bolognese




Składniki:

  • ciemny makaron spaghetti
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 plastry szynki + łyżeczka oliwy (może być też chudy boczek - wersja mniej odchudzona ;))
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • przecier pomidorowy
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • bazylia (świeża i suszona)
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • ser mozzarella lub parmezan (wersja mniej odchudzona ;))



Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu al dente.
  2. Szynkę lub boczek drobno kroimy i smażymy. Jeśli decydujemy się na szynkę, to należy najpierw rozgrzać łyżeczkę oliwy. Przy boczki nie trzeba żadnych tłuszczowych dodatków ;)
  3. Dodajemy posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż cebula się zeszkli.
  4. Dodajemy mięso, szczyptę soli, pieprzu, bazylii, oregano i ziół prowansalskich. Podsmażamy 2 minuty, mieszając, żeby mięso nie przywarło.
  5. Dodajemy pomidory z puszki i odrobinę wina (opcjonalnie).
  6. Dodajemy przecier (ilość wg uznania) - ja lubię te przeciery już doprawione. Czekamy aż sos się zredukuje, dolewając wina (opcjonalnie).
  7. Doprawiamy do smaku.
  8. Sos wykładamy na makaron, na wierzch ścieramy mozzarellę lub parmezan.
Palce lizać ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz