Spaghetti bolognese |
Składniki:
- ciemny makaron spaghetti
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 3 plastry szynki + łyżeczka oliwy (może być też chudy boczek - wersja mniej odchudzona ;))
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- przecier pomidorowy
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- bazylia (świeża i suszona)
- oregano
- zioła prowansalskie
- ser mozzarella lub parmezan (wersja mniej odchudzona ;))
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu al dente.
- Szynkę lub boczek drobno kroimy i smażymy. Jeśli decydujemy się na szynkę, to należy najpierw rozgrzać łyżeczkę oliwy. Przy boczki nie trzeba żadnych tłuszczowych dodatków ;)
- Dodajemy posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy mięso, szczyptę soli, pieprzu, bazylii, oregano i ziół prowansalskich. Podsmażamy 2 minuty, mieszając, żeby mięso nie przywarło.
- Dodajemy pomidory z puszki i odrobinę wina (opcjonalnie).
- Dodajemy przecier (ilość wg uznania) - ja lubię te przeciery już doprawione. Czekamy aż sos się zredukuje, dolewając wina (opcjonalnie).
- Doprawiamy do smaku.
- Sos wykładamy na makaron, na wierzch ścieramy mozzarellę lub parmezan.
Palce lizać ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz