Szukaj na tym blogu

PRZEKĄSKI Z TORTILLI

Tortillki


Składniki:

  • tortilla (polecam Amaizin albo samodzielne zrobienie placków, przykładowy przepis na dole)
  • sałata rzymska, lodowa lub miks sałat
  • serek kanapkowy naturalny (np. Naturek, Łaciaty)
  • szynka
  • papryka
  • ogórek
  • sos winegret lub gotowy sos sałatkowy grecki 
Tortilla (4 placki):
  • 80 ml wody (gorącej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  1. Mieszamy mąkę z solą, zalewamy gorącą wodą, dodajemy olej i wszystko mieszkamy. Następnie zagniatamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki 1-2 cm o średnicy większej niż patelnia.
  3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick przez 1 minutę, przewracamy i smażymy 30 sekund. Znów obracamy i smażymy kolejne 30 sekund. Należy pilnować, aby placki się nie przypaliły. 
Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • łyżeczka musztardy



Wykonanie:
  1. Placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym naturalnym. Wykładamy szynkę.
  2. Sałatę lub miks sałat mieszkamy z sosem winegret lub sosem greckim.
  3. Paprykę i ogórka kroimy w słupki.
  4. Na placki posmarowane serkiem i pokryte szynką wykładamy sałatę, paprykę i ogórki.
  5. Zwijamy i kroimy.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz