Szukaj na tym blogu

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Jedno z moich ulubionych dań ;)

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 polędwiczka około 400 g
  • 125 g śmietany 30%
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego




Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. 
  2. Pieczarki obrać, oczyścić, umyć i podzielić na 4 części. Dodać do cebulki, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć 3 minuty.
  3. Do pieczarek dodać bulion i zalać śmietaną. Gotować 2 minuty.
  4. Polędwiczki oczyścić z błonki, umyć i pokroić na 3-centymetrowe kotleciki. Lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle po 1 min z każdej strony.
  5. Usmażone polędwiczki dodać do sosu pieczarkowego i wszystko podsmażyć jeszcze 1 min.

Gotowe! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz