Szukaj na tym blogu

PIECZONE PIEROŻKI Z JABŁKAMI

Pierożki z jabłkami




Ciasto (drożdżowo-kruche):

  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 5 dag drożdży
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany (jeśli trudno będzie zagnieść ciasto)


  • 5 jabłek
  • cukier puder




Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać do miski z drożdżami i margaryną. Dodać proszek i sól. Rozkruszyć.
  2. Dodać jajka i wyrobić na gładkie ciasto (jeśli trudno będzie zagnieść, to dodać łyżkę jogurtu greckiego lub śmietany). 
  3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę na grube plastry (ok. 5 mm).
  4. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm i wycinać koła (ciasto szybko rośnie).
  5. Na wycięte koła kłaść jabłka. Składać na pół i delikatnie dociskać, nie sklejać, jak pierogi.
  6. Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru. W termoobiegu wychodzi 15-20 minut.
  7. Ostudzone pierożki posypać cukrem pudrem.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz