![]() |
Pierożki z jabłkami |
Ciasto (drożdżowo-kruche):
- 3 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 5 dag drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany (jeśli trudno będzie zagnieść ciasto)
- 5 jabłek
- cukier puder
Wykonanie:
- Mąkę przesiać do miski z drożdżami i margaryną. Dodać proszek i sól. Rozkruszyć.
- Dodać jajka i wyrobić na gładkie ciasto (jeśli trudno będzie zagnieść, to dodać łyżkę jogurtu greckiego lub śmietany).
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę na grube plastry (ok. 5 mm).
- Ciasto wałkować na grubość około 4 mm i wycinać koła (ciasto szybko rośnie).
- Na wycięte koła kłaść jabłka. Składać na pół i delikatnie dociskać, nie sklejać, jak pierogi.
- Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru. W termoobiegu wychodzi 15-20 minut.
- Ostudzone pierożki posypać cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
bardzo lubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń