Szukaj na tym blogu

ORZESZEK bez pieczenia


Orzeszek bez pieczenie, naprawdę pyszny!

Składniki (mała blaszka 25x25):

Masa orzechowa

  • 150 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
  • 250 g mascarpone
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Schłodzone mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż zwiększy objętość trzykrotnie (ok. 2-3 minuty na średnich obrotach). Dodać masło orzechowe i zmiksować do połączenia się składników.


Masa krówkowo-orzechowa

  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% (musi być taka tłusta, żeby się dobrze ubiła, polecam Piątnicę)
  • puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (także chłodzona)
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej już żelatyny
Ubić kremówkę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać zimną masę krówkową. Na koniec żelatynę.


Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych, np. Bonitki



Wykonanie:
  1. Dno blaski wyłożyć herbatnikami.
  1. Przykryć masą orzechowa i znowu dać warstwę herbatników.
  2. Wyłożyć masę krówkowo-orzechową i ostatnią warstwę herbatników.
  3. Schłodzić w lodówce przez 10 godzin lub całą noc.
  4. Po schłodzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz