Indyk w otrębach i sałatka ze słonecznikiem |
Składniki (4 porcje):
- 400 g filetu z indyka
- 1 jajko do panierowania
- otręby żytnie do panierowania
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
- Filety oczyścić, rozbić delikatnie (jeśli ktoś woli cienkie), zamarynować w soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 15 minut.
- Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
- Obtaczać w jajku i otrębach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym.
Sałatka:
- miks sałat
- pół papryki
- średni pomidor
- pół sera feta
- garść słonecznika
- sos winegret: (4 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli himalajskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu, łyżeczka musztardy)
Wykonanie:
- Sałatę opłukać, paprykę i pomidora skroić.
- Ser pokruszyć lub skroić.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Wszystko zalać sosem winegret.
Podawać z ziemniakami, kaszą bulgur, każdą inną ulubioną kaszą lub z czym dusza zapragnie :)
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz