Szukaj na tym blogu

INDYK W OTRĘBACH I SAŁATKA ZE SŁONECZNIKIEM



Indyk w otrębach i sałatka ze słonecznikiem




Składniki (4 porcje):

  • 400 g filetu z indyka
  • 1 jajko do panierowania
  • otręby żytnie do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


Wykonanie:
  1. Filety oczyścić, rozbić delikatnie (jeśli ktoś woli cienkie), zamarynować w soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 15 minut.
  2. Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
  3. Obtaczać w jajku i otrębach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym.
Sałatka:
  • miks sałat
  • pół papryki
  • średni pomidor
  • pół sera feta 
  • garść słonecznika
  • sos winegret: (4 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli himalajskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu, łyżeczka musztardy)
Wykonanie:
  1. Sałatę opłukać, paprykę i pomidora skroić. 
  2. Ser pokruszyć lub skroić. 
  3. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
  4. Wszystko zalać sosem winegret.
Podawać z ziemniakami, kaszą bulgur, każdą inną ulubioną kaszą lub z czym dusza zapragnie :)

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz