Szukaj na tym blogu

EMPANADAS dobrze nadziane :)

Empanadas dobrze nadziane :)



Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany (jeśli trudno będzie zagnieść ciasto)
Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto (dodać jogurt lub śmietanę, jeśli nie będzie można skleić ciasta). Można od razu wałkować i wycinać koła jak na pierogi lub pozostawić na 1 godzinę w lodówce i dopiero wyrabiać. Na wycięte koła nakładać farsz, sklejać jak pierogi (najlepiej z tzw. "falbanką", żeby farsz nie wypłynął). Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Farsz 1 (tuńczyk):

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów 
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka


Wykonanie:

  1. Na patelnię wylać wodę z olejem kokosowym. Podsmażyć na tym pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić ok. 5 minut.
  3. Dodać pomidory z puszki i tuńczyka. 
  4. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Farsz 2 (kurczak):
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros.
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Kurczaka zamarynować w przyprawie gyros.
  2. Na patelnię wylać wodę z olejem kokosowym. Podsmażyć na tym pokrojoną w kostkę cebulę, po czym kurczaka.
  3. Dodać pomidory, dusić przez ok. 3 minuty.
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą gyros.
Farsz 3 (szpinak):
  • szpinak świeży lub mrożony
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
  • pieprz
  • papryka słodka
Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę zeszklić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać szpinak.
  3. Podprawić jogurtem lub śmietaną.
  4. Zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i papryką.
  5. Skruszyć 1/2 opakowania sera feta. Wszystko dobrze wymieszać.
Empanadas z kurczakiem podawać np. z dipem czosnkowym. Reszta, jak dla mnie, nie potrzebuje żadnych dodatków :)

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz