Czarno-biały sernik |
Składniki:
SER
- 1 kg twarogu sernikowego
- 20 dag brązowego cukru
- 1 masło
- 1 budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 5 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO
- 1/2 kg mąki pszennej
- 20 dag masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie sosu:
- Mąkę i proszek przesiać do miski z masłem. Dodać 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko zagnieść, podzielić na dwie części i w folii włożyć do lodówki na godzinę.
- Budyń wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masło ubić z 2 żółtkami i 4 łyżkami brązowego cukru, dodając po łyżce twarogu sernikowego i budyniu z proszkiem.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy serowej.
- Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, wylać masę serową, drugą część ciasta zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
- Piec ok. 1 godziny w temperaturze 185 stopni. Sprawdzać.
- Ostygnięty sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
Czarno-biały..... smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń