Szukaj na tym blogu

CZARNO-BIAŁY SERNIK

Czarno-biały sernik





Składniki:

SER

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 20 dag brązowego cukru
  • 1 masło
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao


Przygotowanie sosu:
  1. Mąkę i proszek przesiać do miski z masłem. Dodać 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko zagnieść, podzielić na dwie części i w folii włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Budyń wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło ubić z 2 żółtkami i 4 łyżkami brązowego cukru, dodając po łyżce twarogu sernikowego i budyniu z proszkiem. 
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy serowej.
  5. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, wylać masę serową, drugą część ciasta zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  6. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 185 stopni. Sprawdzać.
  7. Ostygnięty sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz