Szukaj na tym blogu

RACUCHY Z WIŚNIAMI

Racuchy z wiśniami



Składniki:
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • mąki, ile zajmie (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
  • szkl. wody
  • olej kokosowy do smażenia
  • słoiczek wiśni (lub, ile kto lubi ;))


Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać szczyptę soli, jajka, cukier. Dokładnie wymieszać trzepaczką, stopniowo dodając mąkę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  2. Odstawić na 5-10 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. Odcedzone wiśnie dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
  4. Smażyć na oleju kokosowym.
  5. Wykładać na ręcznik papierowy.
  6. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
  7. Można udekorować bitą śmietaną lub dżemem.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz