Racuchy z wiśniami |
Składniki:
- 10 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- mąki, ile zajmie (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
- szkl. wody
- olej kokosowy do smażenia
- słoiczek wiśni (lub, ile kto lubi ;))
Wykonanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać szczyptę soli, jajka, cukier. Dokładnie wymieszać trzepaczką, stopniowo dodając mąkę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Odstawić na 5-10 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Odcedzone wiśnie dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
- Smażyć na oleju kokosowym.
- Wykładać na ręcznik papierowy.
- Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
- Można udekorować bitą śmietaną lub dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz