Duszone warzywa oraz miękkie mięso z kurczaka to potrawa szczególnie lubiana przez dzieci
Kurczak z warzywami |
Składniki (porcja dla 3 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 20 dag marchewki
- 1 średni por
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżeczki curry
- 1 szklanka bulionu/rosołu
- 125 g śmietany 18%
Przygotowanie:
- Filet umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i smażyć 3 minuty na dużym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
- Marchewkę obrać i skroić w cienkie krążki. Pora oczyścić, naciąć wzdłuż na krzyż, dokładnie opłukać oraz pokroić w cienkie krążki.
- Resztę oleju rozgrzać na patelni. Najpierw poddusić marchew, później dodać pory i dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Pieczarki obrać i opłukać. Duże grzyby pokroić na ćwiartki, a małe na połówki. Dodać do warzyw i ponownie poddusić. Doprawić solą, pieprzem i curry.
- Mięso dodać do warzyw i podlać rosołem. Dusić przez 10 min, zabielić śmietaną i podgrzać, ale nie gotować. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz