Szukaj na tym blogu

KURCZAK Z WARZYWAMI

Duszone warzywa oraz miękkie mięso z kurczaka to potrawa szczególnie lubiana przez dzieci
Kurczak z warzywami




Składniki (porcja dla 3 osób):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag marchewki
  • 1 średni por
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 szklanka bulionu/rosołu
  • 125 g śmietany 18%



Przygotowanie:
  1. Filet umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i smażyć 3 minuty na dużym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
  2. Marchewkę obrać i skroić w cienkie krążki. Pora oczyścić, naciąć wzdłuż na krzyż, dokładnie opłukać oraz pokroić w cienkie krążki.
  3. Resztę oleju rozgrzać na patelni. Najpierw poddusić marchew, później dodać pory i dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Pieczarki obrać i opłukać. Duże grzyby pokroić na ćwiartki, a małe na połówki. Dodać do warzyw i ponownie poddusić. Doprawić solą, pieprzem i curry.
  5. Mięso dodać do warzyw i podlać rosołem. Dusić przez 10 min, zabielić śmietaną i podgrzać, ale nie gotować. Podawać z ryżem.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz