Szukaj na tym blogu

Kręcony makowiec

Kręcony makowiec (ekspresowy)
Kręcony makowiec z lukrem





Składniki (ciasto):

  • 4 opakowania gotowego ciasta drożdżowego (ja użyłam spodu do pizzy z Biedronki, bo jako takiego ciasta nie znalazłam)
  • puszka gotowej masy makowej, np. Bakalland
Składniki (lukier):

  • 100 g serka twarogowego, np. Bieluch
  • 1/3 szkl. mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 70 g cukru pudru




Przygotowanie:
1. Za pomocą możliwie największego talerza wyciąć w cieście koło, posmarować masą makową, przykryć kolejnym okrągłym plackiem i nałożyć warstwę maku, położyć trzeci placek drożdżowy i przełożyć masą makową, przykryć ostatnim plackiem drożdżowym. 
2. Na środku ciasta ustawić szklankę. Ostrym nożem nacinać ciasto od szklanki na zewnątrz, tworząc trójkąty. Następnie każdy trójkąt skręcić dwa lub trzy razy. 
3. Tak przygotowanego makowca posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut, cały czas sprawdzając.
4. Wszystkie składniki na lukier wrzucić do jednej miseczki, dobrze wymieszać trzepaczką i polukrować ostudzonego makowca.
Smacznego! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz