Schab w sosie pieczarkowym |
Składniki:
- 0,5 kg schabu wieprzowego
- 20 dag pieczarek
- 150 ml śmietany do sosów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 1,5 litra bulionu
Sposób przygotowania (dla trzech osób):
- Schab opłukać, pokroić w 3 cm plastry, wrzucić do bulionu i gotować około 1,5 godz. Zbierać pianę z początku gotowania.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w ćwiartki i dodać cebulki, zalać 1 szklanką bulionu i dusić około 6 min. Następnie zabielic śmietaną. Nie gotować.
Smacznego! ;)
takie proste najlepsze :) pyszny i soczysty :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń