Szukaj na tym blogu

GOTOWANY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM

Schab w sosie pieczarkowym




Składniki:
  • 0,5 kg schabu wieprzowego
  • 20 dag pieczarek
  • 150 ml śmietany do sosów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 litra bulionu



Sposób przygotowania (dla trzech osób):
  1. Schab opłukać, pokroić w 3 cm plastry, wrzucić do bulionu i gotować około 1,5 godz. Zbierać pianę z początku gotowania.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w ćwiartki i dodać cebulki, zalać 1 szklanką bulionu i dusić około 6 min. Następnie zabielic śmietaną. Nie gotować. 
Bardzo proste i smaczne danie. Można podawać z ziemniakami, kaszą, a do tego ogórek kiszony :)

Smacznego! ;)

2 komentarze: