Szukaj na tym blogu

EKSPRESOWE PIERNICZKI OD RAZU MIĘKKIE

Ekspresowe pierniczki od razu miękkie



Składniki (duża porcja):
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g masła (rozpuszczonego i lekko ostudzonego)
  • 4 jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g miodu



Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiej masy. Nie dosypywać mąki.
  2. Ciasto rozwałkować i podsypać mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy.
  3. Wykrawać pierniki.
  4. Piec ok. 8-9 minut w temperaturze 185 stopni.
Lukier (bardzo gęsty):
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • odrobina wody mineralnej (jeśli będzie za gęsty)
Wykonanie:
  1. Białka ubić na pianę przez 20 sekund.
  2. Cukier puder przesiać i ucierać (blenderem lub mikserem z hakami) razem z białkiem do uzyskania gładkiej masy. Mniej więcej 15-20 minut.  
  3. Gotowy lukier przełożyć do szprycy i dekorować pierniczki.
  4. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać naparstek wody mineralnej i wymieszać.
Smacznego! ;)
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz