Szukaj na tym blogu

BABECZKI CIOCI GRETKI

Babeczki



Składniki:
  • 1 margaryna Bielska
  • 3 szkl. mąki Zamojskiej, typ 450
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • łyżka śmietany (kwaśna, gęsta, 18 lub 12%, ja dodaję Piątnicę)



Wykonanie:
  1.  Margarynę z mąką siekać nożem aż do maksymalnego połączenia składników.
  2. Drożdże dokładnie rozkruszyć, dodać do mąki i margaryny, dodać szczyptę soli, dwa jajka i wyrabiać ciasto do momentu połączenia wszystkich składników. 
  3. Zagnieść ręką na gładką masę. 
  4. Odłożyć na godzinę do lodówki.
  5. Foremki na babeczki posmarować tłuszczem i dokładnie oblepiać ciastem.
  6. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni, w piekarniku ustawionym na góra/dół. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika, dlatego warto pilnować ciasta.
  7. Gotowe babeczki wypełniać masą wg uznania. Na zdjęciu widoczne są babeczki z masą ze śmietanki do kawy (patrz: wafle).
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz